De glömda övningarna
Under gott och väl 2000 år fick de unga studenterna från dåtidens Aten via Rom och framigenom medeltid träna sig på retoriska förövningar eller progymnasmata. Dessa övningar var kända och omnämns i skolförordningen så sent som 1807. Man kan därför förvänta att eleverna på den tiden var ganska väl insatt i dessa övningar åtminstone fram tills retoriken ströks ur skolundervisningen i samband med att vi fick allmän skolplikt i Sverige.
Övningarna gick från enklare fabelövningar via mer avancerade vederläggning av argument till framkastade av lagförslag. Syftet var att bekantgöra retoriska begrepp och göra eleverna hemstadda med generella tekniker innan man tog klivet in till mer avancerade retorisk träning. Man måste först lära sig multiplikationstabellen innan man ger sig på algebra.
En av de mer kända retoriklärarna var Afthonius som satt samman 14 övningar som eleverna sedan fick vända ut och in på under sina skolår.
Anders Eriksson har på ett förtjänstfullt sätt översatt dessa texter till svenska och de återfinns nu i hans bok Retoriska övningar. Läs den och förundras över kvaliteten på undervisningen man en gång hade. Förmodligen skulle det vara värdefullt att låta dagens elever parallellt med svensktimmen ägna sig åt en nutidsanpassade variant på dessa övningar för att själva bli skickliga talare.
Kommentarer
Trackback