Håll koll på gesterna

Det är intressant att studera de kulturella skillnaderna mellan våra "svenska" gester och de "andras." Om vi bara tittar på de kroppsliga uttrycksformerna hos de olika amerikanska presidentkandidaterna och våra egna politiker kan vi lätt notera avsevärda olikheter.


Studera till exempel mimiken hos en amerikansk politiker. Man kan tydligt se hur de utstrålar tillförsikt. Han eller hon ler med hela ansiktet, talar till olika människor i publiken (oavsett om mottagaren hör det eller inte). Studera sedan gesterna och kroppshållningen. Man vinkar gärna åt någon diffus person, sätter upp tummen i en tydlig vinnargest. Hela kroppen är liksom med och hjälper till att föra ut budskapet med tillförsikt, optimism och ledaregenskaper.


Sätt gärna detta i kontrast till våra svenska politiker. Om vi tittar på Fredrik Reinfeldt så är han nästan helt utan gester. Det är till och med svårt att se några ansiktsuttryck. Han är nästan helt uttryckslös. Det var endast i samband med valsegern som man kunde se äkta glädje i ansiktet och motsatsen, ilska, i samband med Schenström-affären.


Det är i synnerhet som estradpolitiker som stora gester är viktiga för att matcha budskapet. I TV får stora yviga gester lätt en överdriven effekt.



Demokraternas Obama har den där självklara, självsäkra attityden som en ledare måste uppvisa.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0