Kom ihåg känslorna

image12


När du som talare lägger fram skäl för din sak är det viktigt att komma ihåg pathosargumenten. Redan Aristoteles hade insett betydelsen av en väl avvägd mix av logiska skäl och värdet av att beröra åhörarnas känslor. När du argumenterar kan du inte enbart använda dig av torra siffror, statistik eller diagram som endast appellerar till vårt förnuft. Det är också viktigt att måla i bilder som väcker känslorna.

En som förstått vikten av detta är Miljöpartiets taleskvinna, Maria Wetterstrand. Istället för att endast rabbla miljoner ton koldioxidutsläpp och antagen global uppvärmning i form av siffror förstår hon vikten att röra känslor.


I onsdagens partiledardebatt kunde vi höra följande i ett av hennes anföranden.


"Herr talman och kära lyssnare! Klimathotet är den största utmaningen som vi står inför. Hur många gånger har vi hört politiker stå i den här talarstolen och säga det? 

Vi hörde tidigare Maud Olofsson beskriva socialdemokratisk politik som ett antal grådaskiga januaridagar. Det är stor risk att vi får mer av grådaskiga januaridagar med de klimatförändringar som hotar den här planeten framöver. 


Jag har fått uppleva en pulkadag på hela vintern. Medan barnen här har väntat på snön som inte kommer har barnen i södra Afrika väntat på regnet, som kom i så stora mängder att det blev översvämningar när det väl kom. Det är de, ska vi komma ihåg, som drabbas allra hårdast av de klimatförändringar som vi i de rika länderna orsakar.
"


Att måla upp en situation där barn förekommer är mycket effektivt och skjuter rätt in i alla vuxnas hjärtan. Alla föräldrar kan känna in hur det är när barnen inte längre får leka i snön.


Genom att välja tydliga, familjära situationer kan du få till en mycket effektiv argumentation som dina åhörare kan ha svårt att värja sig emot. Men kom ihåg att argumentet måste följas upp med bevis i form av just vetenskapligt torra siffror, statistik eller diagram.


Kommentarer
Postat av: Jerry Silfwer

Maria W är verkligen duktig! Trots att hon är på fel sida strecket... :)

2008-01-21 @ 19:44:31
URL: http://nonsens.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0