Martin Luther King

Till en av 1900-talets största talare måste utan tvekan Martin Luther King räknas. Många är de tal som han höll och effekten av hans arbete ser vi fortfarande. MLK växte upp i den amerikanska södern under relativt gynnsamma förhållanden. Familjen King tillhörde den svarta medelklassen och var anslutna till baptistkyrkan där hans pappa var pastor. MLK hade säkerligen hört mängder av predikningar genom åren och visade själv tidigt prov på att vara en god talare. Redan i high school (gymnasiet) utmärkte han sig som talare och kom två i en stor tävling.


Under skoltiden blev MLK alltmer engagerad i sociala frågor och insåg snart att han kunde använda kyrkan som en hävert för att föra ut sitt budskap. Redan som 17 åring höll MLK sin första egna predikan i kyrkan och genom åren blev predikningarna många. Efter universitetsstudier erhöll MLK en tjänst som pastor i Baptistkyrkan i Montgomery, Alabama.


Det mest kända talat som vi brukar kalla för "I have a dream" hölls den 28 augusti 1963 inför en hänförd publik på runt 250 000 människor i Washington och många miljoner TV-tittare. Talet är fullt av religiösa symboler och anspelningar som fungerade väl i tiden och inför den publiken. Det märks tydligt att det är en pastor som talar och MLK bygger långsamt upp talet mot ett crescendo där han i slutet fyrar av sin dröm och överför, så att säga, den till sina åskådare. Hans upprepningar, hans tydliga bildspråk och hans historiska anspelningar är mästerliga och värda både analys och efterapning.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0