Talargroda #1

image11


Som talare kan man ibland uppleva känslan av att ha misslyckats med sitt tal. Om den känslan infinner sig är iakttagelsen sannolikt korrekt. Dessvärre!

Förmodligen har man då begått någon av alla de grodor som är så lätt att göra.


Att vara dåligt förberedd. Detta är förmodligen ett av de vanligaste misstagen en talare kan göra. Och det finns hur många bortförklaringar som helst att inte förbereda sina tal. Jag fick så lite tid på mig. Jag hann inte. Det kom saker emellan.


Om du har tackat Ja till att hålla ett tal så borde detta Ja bygga på att du vet att du hinner förbereda dig i lämplig grad. I annat fall borde du tacka nej.


Börja därför så fort du fått uppgiften att samla material som du senare kan använda som underlag till ditt tal. Öppna ett dokument och skriv in allt som kan ha med talet att göra. I detta första skede är du intresserad av så mycket information som du tänkas kan. Samla på citat, historier, minnen, mer eller mindre intressanta upplysningar, fakta, artiklar, bilder, formuleringar, ja vad som än kommer upp. I denna fas talar vi bara om kvantitet. Kvaliteten kommer senare när nu du strukturerar ditt tal.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0