Det första sist

image31


Det är lätt att fastna redan i inledningen när man ska göra ett tal. Hur börjar man egentligen? Ska man berätta en rolig historia? Ska man ställa frågor?

Svaret på detta är avhängigt hur man lagt upp sitt tal och vilket typ av människa man är. Brukar man aldrig berätta roliga historier kanske det inte heller inte låter sig göras när man håller tal. Man kommer bara att känna sig obekväm och det kommer publiken också att göra.


Det viktiga att komma ihåg är att själva inledningen är det sista man lägger handen vid i sitt förberedelsearbete. Gången är istället att man börjar med tesen eller själva anledningen till varför du överhuvudtaget ställer dig upp för att tala. Därefter kommer argumentationen och sist en uppmanande avslutning. När allt detta arbete är gjort och man känner sig nöjd med resultatet. Först då bör man fundera på sin inledning. Och många gånger blir detta då självklart eftersom man ser vad som saknas för att skapa kontakt. Men här är ändå några tips:


  • Gör ett överraskande påstående
  • Lova din publik att de ska höra någonting som de vill ha
  • Ställ en eller flere frågor
  • Berätta en anekdot
  • Ge din publik en äkta komplimang
  • Visa din publik en intressant sak.

Ett bra tips och som på latin kallas för inclusio är att försöka sammanfoga avslutningen med inledningen. Om du gör det kommer din publik att känna av hur du knyter ihop säcken åt dem och kommer självklart att bli imponerad av din talarförmåga.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0