Oförberedda talarna klubb

image19


"Den förberedde har alltid tur" heter ett gammalt talesätt. Att träna på de retoriska improvisationsmetoderna är det bästa sättet att vara förberedd. Men att bli duktig på improvisation kräver hårt arbete. Dels är det av naturliga skäl bra med god allmänbildning. Du har då ett större skafferi att hämta information ifrån. Men lika viktigt är det att träna på de olika metoder som står till buds.

En sådan metod kallas för Ordo naturalis eller den naturliga ordningen vilken ska förstås som att man talar i kronologisk ordning. Dåtid - nutid -framtid.


Denna metod är relativt lätt att tillämpa. Man talar helt enkelt om vad som hänt för att övergå att tala om hur sakernas tillstånd är i detta nu och till sist om hur man tänker sig framtiden.


Tänk till exempel på Best Men-talet i samband med ett bröllop. Du berättar kort om din väns bakgrund, hur fantastiskt duktigt han var att spela tennis. Att han nu tyvärr har tappat i tempo då han har haft svårt med koncentration. I framtiden kan hans nya fru dock räkna honom som en fantastisk plättvändare med tanke på den all den tidigare fina träning du gett honom. Eller nått sånt.


Exercitatio artem paravit - övning ger färdighet, sa Tacitus och det fina i kråksången är att du snabbt själv kan se dina framsteg. Precis som när du lär dig spela piano.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0