Den retoriska pausen
Ett retoriskt knep eller ska vi kalla det för en retorisk teknik handlar om rätt användning av tystnad. När du framför ett tal är det inte bara din väl sammansatta disposition som är viktigt utan också sättet som du presenterar den på. Duktiga talare använder ett väl avvägt tempo beroende på det innehåll, den publik och den situation som talet hålls i. En skicklig talare har dessutom förmågan att variera tempo beroende på talets intensitet. Och nära sammankopplat med tempo finner vi pausering.
Håller du ett tal där du vill skapa dramatik eller vill poängtera allvar så är ett skickligt bruk av pauser av stor betydelse. Keith Johnstone, känd dramapedagog, hävdar dessutom att det handlar om status. Vill du signalera högre status sänker du sonika hastigheten på allt det du gör och vise versa.
Nervösa och osäkra talare har ofta svårt med pauser. Men försök arbeta på dina andrum så kommer din publik att njuta än mer av dina tal och framställningar. Vill du dessutom att dina åhörare ska komma ihåg något från din framställning så blir ett lägre tempo med väl avväga pauser av ännu större vikt.
Därför nästa gång du ska säga något viktigt inför en grupp människor. Prova att lägga in en dramatisk paus antingen precis före alternativt direkt efter din nyckelmening. Lägg sedan märke till hur de kommer att reagera. Du kommer att bli förvånad över vilken effekt det kommer att ge. Och kom ihåg att våga hålla andan innan du börjar tala igen.
Det är ju inte för inte som vi har uttrycket: "Talande tystnad." Så passa på och arbeta på dina effektiva pauser och njut av dem. För din publik gör det.